Flavita Banana, Irantzu Varela i Pamela Palenciano al IV Cicle Artivisme
Descarregar PdfLa quarta edició del Cicle Artivisme comptarà amb la programació de 3 sessions en diferents formats artístics que aborden les violències masclistes contra les dones i el masclisme que les origina. Comptarà amb la participació de Flavita Banana i de Flor Coll, Irantzu Varela i Pamela Palenciano.
Les session tindran lloc els dies 21 i 29 d'octubre i el 5 de novembre a les 18:00 hores a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera. La primera sessió serà una conversa-entrevista “Humor gràfic i feminisme”, entre Flavita Banana i Flor Coll; la segona el monòleg teatralitzat “Manólogo”, a càrrec d’Irantzu Varela i la darrera sessió serà una xerrada de la Pamela Palenciano que porta per títol “Si es amor, no duele”.
Programa
Sessió 1. Conversa-entrevista “Humor gràfic i feminisme”, amb Flavita Banana, a càrrec de Flor Coll.
Flavia Álvarez-Pedrosa Pruvost (@FlavitaBanana) és asturiana de naixement i barcelonina per convicció. Va estudiar Arts i Disseny i el cicle d’Il·lustració a Barcelona. Amb 26 anys comença a dibuixar vinyetes. Col·laboradora de S Moda, Orgullo y Satisfacción, Revista Mongolia i El País, on actualment i des del 2021 publica en dies alterns. Autora de 7 llibres. El darrer, aquest 2025, “Archivos expiatorios”, on reuneix les vinyetes més recents tot seguint el seu estil gràfic i la seva capacitat per retratar amb agudesa i frescura les llums i ombres de la vida quotidiana. Ha rebut premis com Gat Perich d’humor gràfic, Gràffica, Elgar i Mingote. el seu treball ha estat descrit com humor trist, una mescla de costumbrisme i absurditat. Com exposa en una de les seves vinyetes “Ser feminista no et fa agradar menys, et fa agradar bé”.
Flor Coll és nascuda a Rosario, Argentina. És llicenciada en comunicació social, Màster en Gènere i Comunicació (MGiC) de la UAB. Va treballar més de 15 anys en el món del periodisme a Rosario, on també participava d’espais feministes. El 2017, com a part del TFM del màster, va començar a projectar el diari femiñetas, feminismo en viñetas (utilitzant les minúscules expressament, com bell hooks, per a donar visibilitat a l’horitzontalitat i la transparència en els feminismes), del qual és directora des del 2018 i on col·laboren més de 150 il·lustradors/es, periodistes i dissenyadors/es amb perspectiva de gènere d’arreu del món ( www.feminetas.com). Actualment, dicta el Taller de Ràdio del MGiC de la UAB. És responsable de Premsa i Formació de Chamana Comunicació on fa campanyes de gènere per a ONG, Plans d'Igualtat d'empresa i coordinació tècnica de projectes inclusius des de la interculturalitat.
La conversa-entrevista girarà entorn com l’art (en aquest cas, les vinyetes d’humor gràfic) i l’humor des d’una perspectiva feminista poden ser eines de sensibilització i prevenció davant el masclisme en les relacions i les violències en la parella. Es podrà arribar a conèixer el procés de artístic de Flavia i la seva trajectòria. I es visualitzaran algunes de les vinyetes més representatives i vinculades a la temàtica del Cicle Artivisme.
Sessió 2. Monòleg teatralitzat “Manólogo”, a càrrec d’Irantzu Varela
Irantzu Varela és periodista, escriptora i còmica. Feminista, vasca, gorda, bollera, menys dolenta del que sembla i més llesta del que hauria. Escriu on la deixen fer-ho i fa acudits on entenen que parla seriosament. És autora de la novel·la Lo que quede (Continta Metienes, 2024). Creadora de El Tornillo a Público TV (2014-2023). Presentadora de Aló Irantzu, consultori feminista en directe per a Pikara Magazine. Col·laboradora en mitjans de comunicació com El País. Especialista en comunicació feminista. La seva trajectòria en monòlegs s’inicia el 2018 amb Feminazi se nace. Señoricidio, del 2023-2024 i que es va programar al Festival Còmic de Lleida, i ja l’han vist més de 10.000 persones. www.irantzuvarela.com, @irantzu_varela
“Manólogo” és el darrer espectacle d’Irantzu Varela. Un soliloqui còmic sobre com de fartes estem de la condescendència, quan el món ens ofereix violència, misogínia i adoració a la masculinitat tradicional. Mitjançant l’humor vol despertar la consciència i la ràbia. Amb ell fa una crítica de les tensions de la vida moderna, desplega un esperit combatiu envoltat d’humor agut amb la intenció de promoure un sentiment de resistència.
Sessió 3. Xerrada “Si es amor, no duele”, a càrrec de Pamela Palenciano
Pamela Palenciano es defineix com artivista feminista, és a dir, actriu, activista i artista. Orgullosa dels orígens andalusos (Jaén) és coneguda com a referent del moviment feminista pel seu monòleg teatral No solo duelen los golpes (que va acollir la primera edició del Cicle Artivisme), un relat autobiogràfic sobre la violència masclista a través de l’humor i la ironia.
La xerrada “Si es amor, no duele” neix del llibre que porta el mateix nom, inspirat en el monòleg NSDLG. Mitjançant una conversa oberta i propera, es reflexionarà sobre l’amor romàntic i com ens afecten els rols de gènere i les violències masclistes en les relacions de parella, des d’una experiència personal i col·lectiva.