La Unitat d'Igualtat i Diversitats (IDIS) és la unitat de la Universitat de Lleida encarregada de vetllar per la prevenció de qualsevol discriminació o violència per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, convicció o opinió, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual, expressió de gènere, malaltia o condició de salut, estat serològic o predisposició genètica a patir patologies i trastorns, llengua, situació socioeconòmica o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
La seva activitat té caràcter transversal, vetlla per l’aplicació efectiva dels drets humans i les llibertats fonamentals sobre la base dels principis de llibertat, d’igualtat d’oportunitats, de no discriminació i de responsabilitat social d’acord amb l’acord número 10/2024 del Consell de Govern de la Universitat de Lleida de 28 de febrer de 2024.
La finalitat de la unitat d’Igualtat i Diversitats es vertebra al voltant de l’aplicació efectiva dins la UdL dels següents eixos:
- Promoure estratègies, programes i polítiques en relació amb la igualtat com a objectiu propi de la Universitat.
- Garantir un servei de qualitat, atent i eficient per al conjunt de la comunitat universitària.
- Impulsar una política institucional antidiscriminatòria des d’una perspectiva interseccional entre eixos de desigualtat (sexe, gènere o identitat sexual, racialització, diversitat funcional, i classe social).
- Treballar de forma coordinada i transversal amb la resta d’òrgans acadèmics, administratius i de representació de l'estudiantat de la UdL per integrar la igualtat en tots els àmbits i activitats de la Universitat.
- Afavorir la participació en el si de la UdL i reforçar el vincle amb la societat.
- Impulsar una política universitària orientada a aconseguir una universitat més igualitària, acollidora, cohesionada, inclusiva i accessible.
La Unitat té per objectiu:
- Generar una mirada crítica davant les discriminacions i promoure activitats i projectes fonamentats en la prevenció de la violència i el foment d’una cultura de pau.
- Promoure els drets de les dones complint la legislació vigent en matèria d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i eliminar la discriminació per raó de sexe o gènere.
- Reverir els biaixos androcèntrics de les diferents disciplines i activitats de la universitat.
- Garantir el dret a l’educació superior de les persones amb necessitats educatives especials derivades d’alguna discapacitat o trastorn d’aprenentatge i fer efectiu el dret a la igualtat d'oportunitats.
- Aconseguir per a les persones amb discapacitat un accés universal als edificis i entorns bàsics i virtuals.
- Promoure els drets de les persones LGBTI+ fomentant el reconeixement i el respecte de la diversitat sexual i de gènere.
- Contribuir a impulsar la formació integral de l'estudiantat, útil també per a la seva pràctica professional futura, que li proporcioni una major conscienciació en les seves relacions de gènere i una mirada atenta davant els estereotips, rols socials, les estructures discriminatòries i les desigualtats socials existents.