És un deure de les universitats promoure i garantir el principi d’equitat per fer possible que les persones amb discapacitat i les persones amb necessitats específiques exerceixin plenament i sense discriminació el seu dret a l’educació superior. Ens correspon a les universitats impulsar polítiques innovadores i transformadores que generin un entorn laboral i d’aprenentatge equitatiu, respectuós, acollidor i segur, així com una docència i una recerca que contribueixin a superar les discriminacions i desigualtats existents amb la finalitat de bastir societats més justes, equitatives, responsables i compromeses amb el bé comú. Aconseguir una universitat inclusiva és un compromís de tota la comunitat universitària.
Els destinataris de l’espai d’inclusió de la Universitat de Lleida són, directament o indirectament, tant l'estudiantat com el personal tècnic de gestió i administració i serveis, el personal docent i investigador i la ciutadania amb necessitats singulars que requereixin, per al desenvolupament de la seva activitat, alguna mena de suport o adaptació.
Els Estatuts de la UdL obliguen a l’adopció de mesures per facilitar la integració i plena participació de les persones amb discapacitat. És per això que va posar en funcionament el Programa UdLxTothom, a partir de l’any 2007. Posteriorment, es van aprovar les tasques i accions d’aquest programa (Acord núm. 123/2014 del Consell de Govern de 28 de maig de 2014). El mateix any 2014 es va aprovar el Pla d’Inclusió de les Persones amb Diversitat Funcional de la UdL 2014-2019 (Acord del Consell de Govern número 244/2014, de 29 d’octubre de 2014) que ha tingut el seu desenvolupament durant els anys següents.
Posteriorment, la Universitat de Lleida ha fet un pas més incorporant a la seva planificació estratègica la responsabilitat social en tant que valor institucional així com diversos eixos que contemplen de manera específica l’atenció a les persones amb discapacitat i les persones amb necessitats específiques mitjançant l’articulació de polítiques d’acció positiva.
En concret el “Pla estratègic de la Universitat de Lleida 2030” inclou:
Eix 11. Societat: compromís, acció social, impacte que s’inclou en l'àmbit estratègic de relació amb el territori i internacionalització
Eix 19. Digitalització: comunitat universitària, ecosistema TIC, sistema d’informació en l’àmbit estratègic cinc d’organització, recursos i serveis.
El Programa UdLxTothom adscrit a la unitat d'Igualtat i Diversitats que forma part del vicerectorat de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, amb el suport del SIAU que gestiona els recursos, rep les demandes d’atenció, detecta les noves necessitats i dissenya i desenvolupa les accions en col·laboració amb els diferents centres i la resta d’unitats estructurals i serveis de la Universitat de Lleida. Aquest programa rep el suport del Consell Social de la UdL.
Els objectius són:
- Promoure una política universitària compromesa amb la plena inclusió de les persones amb discapacitat o necessitats específiques a la UdL
- Afavorir l’accés i la permanència a la UdL de les persones amb discapacitat o necessitats específiques.
- Desenvolupar els mecanismes necessaris per facilitar els objectius acadèmics dels estudiants amb discapacitat o necessitats específiques en igualtat d’oportunitats.
- Promoure el desenvolupament personal i professional de les persones amb discapacitat o necessitats específiques membres de la UdL.
Assegurar l’accessibilitat a les instal·lacions, infraestructures, informació i mitjans de la UdL.