Cursos de matèria transversal
Descarregar Pdf2025-2026
La matèria transversal és formació per a l'alumnat de Graus de la UdL. Des de la Secció d'Igualtat de Gènere Dolors Piera organitzem cursos de matèria transversal en igualtat de gènere.
L'oferta de matèria transversal bàsica per al curs 2025-2026 està pendent d'aprovació amb 1 ECTS cadascuna és:
- IV Cicle Artivisme. Art per la prevenció de la violència masclista (presencial, octubre i novembre))
- XIV Memorial Hortènsia Alonso. Violències masclistes i dones migrades (presencial, novembre)
- XI Jornades Feministes (presencial, segon quatrimestre)
D'acord amb el Decret 125/2025, de 17 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2025-2026, el preu del crèdit és: 17,69 euros
IV Cicle Artivisme. Art per la prevenció de la violència masclista
La quarta edició del Cicle Artivisme comptarà amb la programació de 3 sessions en diferents formats artístics que aborden les violències masclistes contra les dones i el masclisme que les origina. Concretament, les sessions d’enguany seran:
- El dimarts 21 d’octubre, de 18h a 19.30h: Conversa-entrevista “Humor gràfic i feminisme”, amb Flavita Banana, a càrrec de Flor Coll.
- El dimecres 29 d’octubre, de 18h a 19h: Monòleg teatralitzat “Manólogo”, a càrrec d’Irantzu Varela.
- El dimecres 5 de novembre, de 18h a 19.15h. Xerrada “Si es amor, no duele”, a càrrec de Pamela Palenciano.
Programa
Sessió 1. Conversa-entrevista “Humor gràfic i feminisme”, amb Flavita Banana, a càrrec de Flor Coll.
Flavia Álvarez-Pedrosa Pruvost (@FlavitaBanana) és asturiana de naixement i barcelonina per convicció. Va estudiar Arts i Disseny i el cicle d’Il·lustració a Barcelona. Amb 26 anys comença a dibuixar vinyetes. Col·laboradora de S Moda, Orgullo y Satisfacción, Revista Mongolia i El País, on actualment i des del 2021 publica en dies alterns. Autora de 7 llibres. El darrer, aquest 2025, “Archivos expiatorios”, on reuneix les vinyetes més recents tot seguint el seu estil gràfic i la seva capacitat per retratar amb agudesa i frescura les llums i ombres de la vida quotidiana. Ha rebut premis com Gat Perich d’humor gràfic, Gràffica, Elgar i Mingote. el seu treball ha estat descrit com humor trist, una mescla de costumbrisme i absurditat. Com exposa en una de les seves vinyetes “Ser feminista no et fa agradar menys, et fa agradar bé”.
Flor Coll és nascuda a Rosario, Argentina. És llicenciada en comunicació social, Màster en Gènere i Comunicació (MGiC) de la UAB. Va treballar més de 15 anys en el món del periodisme a Rosario, on també participava d’espais feministes. El 2017, com a part del TFM del màster, va començar a projectar el diari femiñetas, feminismo en viñetas (utilitzant les minúscules expressament, com bell hooks, per a donar visibilitat a l’horitzontalitat i la transparència en els feminismes), del qual és directora des del 2018 i on col·laboren més de 150 il·lustradors/es, periodistes i dissenyadors/es amb perspectiva de gènere d’arreu del món ( www.feminetas.com). Actualment, dicta el Taller de Ràdio del MGiC de la UAB. És responsable de Premsa i Formació de Chamana Comunicació on fa campanyes de gènere per a ONG, Plans d'Igualtat d'empresa i coordinació tècnica de projectes inclusius des de la interculturalitat.
La conversa-entrevista girarà entorn com l’art (en aquest cas, les vinyetes d’humor gràfic) i l’humor des d’una perspectiva feminista poden ser eines de sensibilització i prevenció davant el masclisme en les relacions i les violències en la parella. Es podrà arribar a conèixer el procés de artístic de Flavia i la seva trajectòria. I es visualitzaran algunes de les vinyetes més representatives i vinculades a la temàtica del Cicle Artivisme.
Sessió 2. Monòleg teatralitzat “Manólogo”, a càrrec d’Irantzu Varela
Irantzu Varela és periodista, escriptora i còmica. Feminista, vasca, gorda, bollera, menys dolenta del que sembla i més llesta del que hauria. Escriu on la deixen fer-ho i fa acudits on entenen que parla seriosament. És autora de la novel·la Lo que quede (Continta Metienes, 2024). Creadora de El Tornillo a Público TV (2014-2023). Presentadora de Aló Irantzu, consultori feminista en directe per a Pikara Magazine. Col·laboradora en mitjans de comunicació com El País. Especialista en comunicació feminista. La seva trajectòria en monòlegs s’inicia el 2018 amb Feminazi se nace. Señoricidio, del 2023-2024 i que es va programar al Festival Còmic de Lleida, i ja l’han vist més de 10.000 persones. www.irantzuvarela.com, @irantzu_varela
“Manólogo” és el darrer espectacle d’Irantzu Varela. Un soliloqui còmic sobre com de fartes estem de la condescendència, quan el món ens ofereix violència, misogínia i adoració a la masculinitat tradicional. Mitjançant l’humor vol despertar la consciència i la ràbia. Amb ell fa una crítica de les tensions de la vida moderna, desplega un esperit combatiu envoltat d’humor agut amb la intenció de promoure un sentiment de resistència.
Sessió 3. Xerrada “Si es amor, no duele”, a càrrec de Pamela Palenciano
Pamela Palenciano es defineix com artivista feminista, és a dir, actriu, activista i artista. Orgullosa dels orígens andalusos (Jaén) és coneguda com a referent del moviment feminista pel seu monòleg teatral No solo duelen los golpes (que va acollir la primera edició del Cicle Artivisme), un relat autobiogràfic sobre la violència masclista a través de l’humor i la ironia.
La xerrada “Si es amor, no duele” neix del llibre que porta el mateix nom, inspirat en el monòleg NSDLG. Mitjançant una conversa oberta i propera, es reflexionarà sobre l’amor romàntic i com ens afecten els rols de gènere i les violències masclistes en les relacions de parella, des d’una experiència personal i col·lectiva.
Objectius
- Revisar de forma crítica la socialització de gènere i els mites de l’amor romàntic.
- Promoure la detecció i el rebuig d’actituds i conductes masclistes.
- Facilitar la detecció precoç de casos de violència de gènere.
- Sensibilitzar en la tolerància zero davant qualsevol manifestació de violència masclista, en els espais universitaris especialment.
Inscripció i matrícula
La inscripció, per a l'alumnat que vol el reconeixement del crèdit de matèria transversal, s'ha de realitzar a través de l'aplicatiu d'automatrícula. El termini d'inscripció i matrícula finalitzarà el 12 d'octubre de 2026.
Les persones amb carnet de família nombrosa general i família nombrosa especial hauran d'enviar el carnet de família nombrosa i el DNI escanejats a l'adreça de correu idis.igualtat@udl.cat tot indicant a l'assumpte "Matrícula IV Cicle Artivisme".
Requisits per al reconeixement de la matèria transversal
1. Haver assistit presencialment a les 3 sessions, i
2. Realitzar un comentari crític sobre les sessions que incloguin una reflexió personal sobre el contingut treballat, amb una llargària mínima de 2 pàgines i màxim de 3 pàgines, amb lletra Arial 11, espaiat senzill. S'haurà d'enviar a l'adreça electrònica: idis.igualtat@udl.cat
El termini màxim de lliurament de l'activitat serà el 30 de novembre. Qualsevol treball copiat total o parcialment serà un suspens.
El Cicle està organitzat per la Secció d'Igualtat de Gènere de la unitat d'Igualtat i Diversitats de la UdL, amb el suport i finançament del Ministeri d’Igualtat, a través de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere.
XIV Memorial Hortènsia Alonso. Violències masclistes i dones migrades
El XIVè Memorial Hortènsia Alonso estarà dedicat a les violències masclistes i les dones migrades.
Tindrà lloc el dia 26 de novembre de 2025 a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, al campus de Cappont. Es tracta d'una jornada tècnica adreçada a professionals de la xarxa local d’atenció a dones en situació de violència masclista, professorat i estudiantat universitari, entitats de dones i persones interessades, etc. organitzada per l'Ajuntament de Lleida (Casal de la Dona), la Creu Roja-Lleida i la Secció d'Igualtat de Gènere Dolors Piera de la unitat d'Igualtat i Diversitats.
Presentació
Gran part de les dones migrades i de les dones refugiades són exposades a riscos, explotacions i violències derivades de circumstàncies més greus que els homes, per ser –en la seva majoria– dones joves, soles i pobres. El fet de viure en un altre país pot generar una condició d’aïllament i una situació de discriminació que provoquen major vulnerabilitat. També s’uneixen a aquest complex teixit de condicions, discriminacions que tenen a veure amb la interpretació de les creences religioses, les pràctiques culturals i les actituds patriarcals i masclistes. Moltes de les dones migrades i de les dones refugiades són víctimes de la violència estructural: ocupen les posicions més baixes en l’ordre socioeconòmic a causa de l’efecte de la intersecció entre sexe, procedència, classe social i situació administrativa.
Tot això es manifesta en una important irrellevància social, en precarietat i desprotecció laboral, la invisibilitat de les tasques realitzades a les llars i de cura (activitat ocupada majoritàriament per aquestes dones) així com la falta d’oportunitats per accedir a treballs més qualificats, de responsabilitat i amb major remuneració, en definitiva a un elevat grau de vulnerabilitat. Les dones migrades es veuen afectades per diverses formes de violència que, en molts casos, s’entrellacen i intensifiquen el seu impacte. Entre les situacions més habituals hi trobem la violència física i psicològica dins l’entorn familiar. Moltes d’aquestes dones pateixen maltractament en les seves relacions de parella, agreujats per la dependència econòmica que sovint impedeix que puguin trencar amb aquestes relacions d’abús. La falta de xarxes de suport o la por de perdre l’estatus migratori les dissuadeix de denunciar i, en moltes ocasions, les manté atrapades en aquest cicle de violència.
Programa
En breu publicarem el programa del XIVè Memorial Hortènsia Alonso.
Matèria transversal
El termini d'inscripció i matrícula finalitzarà el 23 de novembre.
La inscripció, per a l'alumnat que vol el reconeixement del crèdit de matèria transversal, s'ha de realitzar a través de l'aplicatiu d'automatrícula i seleccionar la tarifa ordinària de 18,46€.
Les persones amb carnet de família nombrosa general i família nombrosa especial hauran d'enviar el carnet de família nombrosa i el DNI escanejats a l'adreça de correu idis.igualtat@udl.cat tot indicant a l'assumpte "Matrícula XIVè Memorial Hortènsia Alonso".
Requisits per al reconeixement de la matèria transversal
1. Haver assistit presencialment al 100% del Memorial Hortènsia Alonso
2. Realitzar un comentari crític sobre el contingut de les ponències que incloguin una reflexió personal, amb una llargària mínima de 2 pàgines i màxim de 3 pàgines, amb lletra Arial 11, espaiat senzill. S'haurà d'enviar a l'adreça electrònica: idis.igualtat@udl.cat
El termini màxim de lliurament de l'activitat serà el 20 de desembre. Qualsevol treball copiat total o parcialment serà un suspens.
XI Jornades Feministes
Les Jornades Feministes tenen la finalitat de promoure la formació de professionals de l’àmbit de la salut amb perspectiva de gènere.
Matèria transversal
El termini d'inscripció i matrícula finalitzarà (data per determinar).
La inscripció, per a l'alumnat que vol el reconeixement del crèdit de matèria transversal, s'ha de realitzar a través de l'aplicatiu d'automatrícula i seleccionar la tarifa ordinària.
Les persones amb carnet de família nombrosa general i família nombrosa especial hauran d'enviar el carnet de família nombrosa i el DNI escanejats a l'adreça de correu idis.igualtat@udl.cat tot indicant a l'assumpte "Matrícula XIVè Memorial Hortènsia Alonso".
Requisits per al reconeixement de la matèria transversal
1. Haver assistit presencialment al 100% les Jornades Feministes (es passarà llista en entrar i en sortir)
2. Realitzar un comentari crític sobre el contingut de les ponències que incloguin una reflexió personal, amb una llargària mínima de 2 pàgines i màxim de 3 pàgines, amb lletra Arial 11, espaiat senzill. S'haurà d'enviar a l'adreça electrònica: idis.igualtat@udl.cat
El termini màxim de lliurament de l'activitat està per determinar. Qualsevol treball copiat total o parcialment serà un suspens.
2024-2025
La Materia Transversal és formació per a l'alumnat de Graus de la UdL. Des de la Secció Igualtat de Gènere-Dolors Piera organitzem cursos de matèria transversal en igualtat de gènere.
L'oferta de Matèria Transversal Bàsica per al curs 2024-2025, aprovada pel Consell de Govern del 20/06/2024, està formada pels següents cursos reconeguts amb 1 ECTS de matèria transversal:
- III Cicle ARTIVISME: art per a la prevenció de la violència masclista. Presencial. Sessions els dies 14 d’octubre a les 12h, 22 d’octubre a les 18h i 29 d’octubre a les 18h.
- A les xarxes lliures i seguris! 2n semestre.
- X Jornades Feministes. Perspectiva de gènere en la intervenció amb drogodependències. 31 de març de 2025, 9.30h Aula Magna Facultat de Medicina.
La matrícula es realitzarà online a través de l'aplicatiu d'automatrícula, per ordre cronològic. A mesura que es vagin obrint els cursos es publicarà el programa i els detalls de cada curs en aquesta web. Així mateix, s'enviarà la informació pel Campus Virtual i a la llista de distribució del correu d'alumnat de la UdL.
El certificat s'expedirà un cop realitzada l'avaluació de l'activitat, quan aquesta sigui favorable. Qualsevol treball copiat total o parcialment serà un suspens automàtic sense possibilitat de recuperació.
D'acord amb el Decret 115/2023, de 20 de juny (DOGC 8942, de 22 de juny), pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2023-2024, el preu del crèdit és de 18,46€.
2023-2024
El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al curs 2023-2024, aprovada pel Consell de Govern del 2/05/2023, està formada pels següents cursos reconeguts amb 1 ECTS de matèria transversal:
- II Cicle Artivisme. Art per la prevenció de les violències masclistes (presencial: 19 d'octubre, a les 12.00h; 24 i 26 d'octubre a les 18.00h. A l'Auditori del campus de Cappont)
- La interseccionalitat en la salut sexual i reproductiva (Lleida, 9 i 10 d'octubre; Igualada 24 d'octubre, presencial)
- 20è Cicle de Cinema i Drets Humans (unitat de Cultura)
- XII Memorial Hortènsia Alonso. Violències sexuals i pornografia (presencial, 22 de novembre de 9.30 a 14.00, a l'Auditori del campus de Cappont)
- Amor, sexe i relacions de poder (virtual; de l'1 al 29 de febrer)
- Jornada commemorativa del 8 de març. El treball en clau de gènere (presencial; 6 de març a la sala d'actes de Rectorat)
- No n'hi ha per tant? Cultura de la violació i violència sexual (16 d'abril de 10 a 14 hores).
- IX Jornades Feministes. Impacte de la grassofòbia en la salut (presencial, campus de Ciències de la Salut; 22 d'abril).
D'acord amb el Decret 115/2023, de 20 de juny (DOGC 8942, de 22 de juny), pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2023-2024, el preu del crèdit és de 18,46 €
La matrícula es realitzarà online a través de l'aplicatiu d'automatrícula, per ordre cronològic. A mesura que es vagin organitzant trobareu les informacions en aquesta entrada o a la pàgina de l'oferta detallada de la matèria transversal. Així mateix, s'enviarà la informació al Campus Virtual i a la llista de distribució del correu d'alumnat de la UdL.
2022-2023
El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al curs 2022-2023, aprovada pel Consell de Govern del 3 de maig de 2022, està formada pels següents cursos reconeguts amb 1 ECTS de matèria transversal:
- Cicle Artivisme. Art per a la prevenció de les violències masclistes (presencial)
- XI Memorial Hortènsia Alonso (presencial)
- Jornada commemorativa del 8 de març. 15 anys de Llei d'igualtat. balanç, reptes i oportunitats (presencial, 15 de març, 10.00 h)
- VIII Jornades Feministes (25 d'abril de 2023)
- Mercats i mercaderies. Taller sobre pornografia (presencial, 4 de maig de 9.30 a 13.30 hores)
Segons el DECRET 128/2022, de 28 de juny (DOGC 8699, de 30 de juny), pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2022-2023, el preu del crèdit és de 18,46 €
La inscripció es realitzarà online a través del formulari d'inscripció i s'obriran, per ordre, els períodes d'inscripció per a cadascuna de les activitats formatives. A mesura que es vagin organitzant trobareu les informacions en aquesta entrada o a la pàgina de l'oferta detallada de la matèria transversal. Així mateix, s'enviarà la informació al Campus Virtual i a la llista de distribució del correu d'alumnes de la UdL.
2021-2022
El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al curs 2021-2022, aprovada pel Consell de Govern del 22/04/2021, està formada per:
- Orientació i prevenció de violències masclistes a la UdL (en línia, amb sessions síncrones, octubre de 2021). INSCRIPCIÓ TANCADA.
-
X Memorial Hortènsia Alonso. Les violències masclistes en un context de crisi global (presencial, 24 de novembre de 2021) INSCRIPCIÓ TANCADA
- Violències masclistes i LGBTIfòbiques en entorns educatius (en línia, desembre 2021) INSCRIPCIÓ TANCADA
- Com interpelꞏlar les masculinitats des dels feminismes? (en línia, febrer de 2022) INSCRIPCIÓ TANCADA
-
Jornada La dona davant els reptes del treball 4.0 (presencial, 2 de març de 2022) INSCRIPCIÓ TANCADA
-
VII Jornades Feministes. Impactes de la violència obstètrica i experiències superadores (en línia, 26 d'abril de 2022)
Segons el DECRET 300/2021, de 29 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2021-2022públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2021-2022, el preu del crèdit és de 27,67 €.
La inscripció es realitzarà online a través del formulari d'inscripció i s'obriran, per ordre, els períodes d'inscripció per a cadascuna de les activitats formatives. A mesura que es vagin organitzant trobareu les informacions en aquesta entrada o a la pàgina de l'oferta detallada de la matèria transversal. Així mateix, s'enviarà la informació al Campus Virtual i a la llista de distribució del correu d'alumnes de la UdL.