La Universitat de Lleida es compromet a impulsar mesures positives de visibilització, reconeixement, fent valdre la importància de la no discriminació de les persones LGBTI, com a senyal d’identitat d’una universitat que volem que sigui inclusiva.
La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, estableix un mandat clar per a les universitats perquè incloguin transversalment mesures de protecció, de suport i de recerca per a la visibilitat de les persones LGBTI i mesures de sensibilització i de no discriminació.
La Universitat de Lleida es compromet amb els principis de no discriminació i de respecte a l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere són aplicables a l’àmbit universitari. La Generalitat i les universitats de Catalunya, respectant la llibertat de càtedra i l’autonomia universitària, han de promoure conjuntament mesures de protecció, de suport i de recerca per a la visibilitat de les persones LGBTI i el desenvolupament de mesures per a la no discriminació i sensibilització en l’entorn universitari.
L’atenció a la diversitat sexual i de gènere a les universitats és clau per diferents motius: afavoreix la creació d’una universitat inclusiva; genera un entorn laboral i d’aprenentatge més respectuós i segur per a tothom; promou una recerca i una docència que contribueixen a fer conscients de les discriminacions encara existents i a obrir nous marcs culturals, i fomenta una comunitat universitària compromesa amb la lluita contra les desigualtats, tant en l’espai universitari com en el conjunt de la societat.
El concepte de diversitat sexual i de gènere s’emmarca en una perspectiva teòrica que vol anar més enllà del col·lectiu LGBTI i oferir una mirada global de la sexualitat i del gènere que interpel·li el conjunt de la població.
L’aproximació a la diversitat sexual i de gènere adopta una perspectiva de gènere, ja que es considera que les desigualtats, discriminacions i violències vers les persones amb sexualitats i gèneres no normatius tenen com a funció reproduir el gènere normatiu. En aquest sentit, l’LGBTIfòbia s’entén com una dimensió més de les violències que s’activen per reproduir un sistema sexe-gènere que promou la desigualtat entre dones i homes. El reglament de la Unitat d’Igualtat i Diversitats de la Universitat de Lleida recull aquests principis.