A continuació citem els dies internacionals destacats i sobre els quals realitzem accions commemoratives i campanyes.

Podeu consultar el número 1 de la Col·lecció Genuïnes que porta per títol "Del passat al futur de les dones" on s'explica el perquè de les efemèrides dels dies internacionals de lluita pels drets de les dones. 

També podeu consultar el Calendari de dies internacionals i mundials de l'Institut Català de les Dones


11 de febrer

El dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, establert per l’ONU des de l’any 2015. L’objectiu és fomentar una major participació de les dones i les nenes en la ciencia, promoure la igualtat en l’educació i reconèixer la contribució d’aquestes dones que han col·laborat a canviar el mon i que serveixen d’inspiració a les nostres joves i nenes en un món en persisteix la bretxa de gènere en els sectors científics i tecnològics. La igualtat entre dones i homes i l'empoderament de les dones i les nenes contribuiran decisivament no només al desenvolupament econòmic del món, sinó també al progrés respecte de tots els objectius i les fites de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

La UdL commemora l'11 de febrer amb una sèrie que porta per títol SOM STEM. Tu també ho pots ser! Es tracta d'una iniciativa audiovisua que pretén incentivar l'elecció de les STEM entre les noies i les joves i contribuir a trencar amb els estereotips de gènere a través de models de referència d'enginyeres ex-alumnes de la UdL de l'àmbit de les STEM. Es poden veure els vídeos al canal de Youtube de la secció Igualtat de Gènere - Dolors Piera: 

SOM STEM. Tu també ho pots ser! Elena Rubies García, enginyera industrial
SOM STEM. Tu també ho pots ser! Cristina Montserrat Rodríguez, enginyera forestal
SOM STEM. Tu també ho pots ser! Maria Beltran Perelló, investigadora de l'IRB
SOM STEM. Tu també ho pots ser! Maria Ricart Aranda, professora de didàctica de les matemàtiques

8 de març

La Conferència Internacional de Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen (Dinamarca) en 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada de reivindicació i defensa dels drets de les dones, també anomenada simplement Dia Internacional de la Dona. Es celebra el dia 8 de març i està reconegut per les Nacions Unides. En aquest dia es commemora la lluita de les dones pel seu desenvolupament total com a persones i per la seva participació en la societat en condicions d’igualtat amb els homes.

 

La Universitat de Lleida, a través del treball en xarxa amb la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, amb la Red de Unidades de Igualdad de Género para la Excelencia Universitaria o el Grup de Treball de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Espanyoles, subscriu diversos manifestos: 

28 de maig

Aquesta commemoració es va instituir en 1988 amb motiu d’una reunió, a la ciutat de Costa Rica, de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). La preocupació sobre la salut de les dones i, especialment, per la seva capacitat per a decidir sobre la seva maternitat és més recent que la lluita per les condicions laborals i pel dret al sufragi.

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona , CEDAW, va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 1979, tot constituint-se des de llavors en el tractat més ampli i integral de drets humans de les dones, que reconeix el dret a la salut com un dret humà i també el dret de les dones a decidir lliurement el nombre de fills o filles que volen tenir, quan tenir-los o no ternirlos, i a disposar de la informació i dels mitjans per a poder exercir aquests drets.

La celebració del 28 de maig pretén mobilitzar la població femenina, les i els joves i qualsevol altre moviment social preocupat pel deteriorament de la situació de la salut de les dones arreu i per la vetlla del compliment dels compromisos polítics internacionals en relació als drets reproductius.

La Universitat de Lleida va commemorar el 28 de maig de 2020 amb una entrevista a l'endocrinòloga Carme Valls Llobet


15 d'octubre

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la
rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al
novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

L’objectiu principal de commemorar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva contribució en l'ecologia.

25 de novembre

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.