“SOM STEM. Tu també ho pots ser!”

Per a la commemoració de l'11 de febrer, Dia Internacional de les Nenes i les Dones en la Ciència, des del 2023 s'elabora una sèrie d’audiovisuals anomenada SOM STEM. Tu també ho pots ser! Accediu a la llista de reproducció completa aquí.

Qui són les protagonistes?

L'Elena Rubies García, enginyera industrial que està realitzant el doctorat en enginyeria i tecnologia de la informació.

La Cristina Montserrat Rodríguez, enginyera forestal, degana del Col·legi de l'Enginyeria Forestal a Catalunya i directora d'Entrearbres.

La Maria Beltran Perelló és graduada en Ciències Biomèdiques per la UdL i investigadora predoctoral a la Unitat de senyalització de l'IRBLleida. 

La Maria Ricart Aranda és llicenciada en Matemàtiques, doctora per la Universitat de Lleida (UdL), professora de didàctica de les matemàtiques a Educació Primària on la UdL té una menció STEM pionera a tot Catalunya.

L'objectiu és incentivar l'elecció de les STEM entre les noies i les joves i contribuir a trencar amb els estereotips de gènere a través de models de referència d'enginyeres ex-alumnes de la UdL de l'àmbit de les STEM. Per això, el públic destinatari és alumnat de secundària, especialment. Aquesta és una iniciativa audiovisual vinculada a la jornada de presentació dels estudis universitaris sense estereotips de gènere titulada Per què no puc fer-ho? 

L’autoria dels dos primers audiovisuals és del Jordi Alfonso Garcia i la Teresa Nogués Santamaria. I l'autoria dels dos últims audiovisuals és de l'Enric Cortés, de Trèvol TV. 

Passa el test “Aproves amb nota en igualtat?”

Vols saber si realment tens actituds o conductes masclistes?

Vols saber fins a quin punt afecta a la teva vida el fet de ser dona?

Vols saber fins a quin punt afecta el fet de ser LGBT?

Fes el test! Pots escollir entre 3 de diferents (clica sobre la imatge o el nom del test):

Tan sols són 10 preguntes. Parteixes tenint 10 punts. Cada vegada que responguis “sí”, perds un 1 pun

                       

Test 1. D’actituds i conductes

  Test 2. De victimització (dones)

  Test 3. De victimització (LGBT)

L’objectiu de la campanya és fer conscient entre la comunitat universitària allò inconscient i visibilitzar-ho. No pretén ser una eina definitiva, ja que hi hauria moltes altres situacions a valorar i no totes les vivim amb la mateixa intensitat. Simplement, pretén facilitar la reflexió entorn l’impacte que té en les nostres vides el fet de patir discriminacions, desigualtats o violències. I a partir d’aquí vèncer resistències i sumar persones en el camí cap a la igualtat efectiva. De manera que la propera vegada que et trobis en una situació similar t’adonis del teu paper en ella i optis per la reacció que afavoreix una cultura de pau i respecte als drets humans. Contribuir a que la comunitat universitària sigui un exemple d’inclusió, respecte i justícia és tasca de totes i tots.            

Recull el teu material de marxandatge feminista

Des de la secció igualtat de gènere Dolors Piera (i anteriorment com a Centre Dolors Piera) duem a terme campanyes que es materialitzen en productes adreçats a la comunitat universitària: llibretes, bosses, xapes, mascaretes de roba, polseres, porta-gots.

Recolliu el vostre abans que s’esgotin!