Violentòmetres
Us presentem la col·lecció de punts de llibre que tenen per objectiu sensibilitzar sobre discriminació, assetjament sexual i violència contra les dones i proporcionar coneixements per detectar aquests comportaments, sobretot entre la comunitat universitària. El primer violentòmetre es va realitzar l'any 2015. Adaptava una eina creada i dissenyada per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic. El primer violentòmetre es va realitzar l'any 2015. Els violentòmetres dedicats a les ciberviolències masclistes i les violències sexuals es van realitzar l'any 2020 a partir de la dotació econòmica del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere a les universitats.
Podeu recollir-ne per la Unitat o descarregar-los dels enllaços següents:
Údelmaps. Per uns espais lliures i segurs”
L’ÚdelMaps és una aplicació en format formulari web que permet obtenir un mapa virtual general amb els espais que cada persona marqui com a problemàtic. L'aplicació la va dissenyar el 2020 el servei de Cartografia i SIG - Ciències Socials de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració del Centre Dolors Piera.
L’urbanisme, és a dir, la manera com ha estat dissenyat l’espai, no és neutre. Té un impacte de gènere. A més, altres factors com l’edat, l’origen, la diversitat funcional o la religió no s’han tingut en compte en el seu disseny, sinó que el model des del qual es parteix és el d’un home, adult, productiu, heterosexual, sense discapacitats, occidental i amb diners. Això fa que el disseny urbà acabi influint directament i de forma diferent en la quotidianitat de les persones. I que la percepció del risc i la inseguretat al carrer sigui diferent i molt superior en el cas de les dones.
Per això, el projecte de sensibilització i participatiu amb el qual volem analitzar els espais universitaris amb perspectiva de gènere. L’objectiu és detectar els punts foscos, elaborar una sèries de mesures correctores i així assegurar uns entorns universitaris segurs i accessibles per a tothom.
I tu, com vius els espais universitaris? Per participar en el mapa virtual clica en els següents enllaços. Podràs marcar un punt cada cop que entreu al formulari:
- Údel Maps. Per uns espais lliures i segurs. Campus universitaris de Lleida
- Údel Maps. Per uns espais lliures i segurs. Campus universitari Igualada
- Udel Maps. For the sake of free and safe spaces. Lleida Campus
Aquest és un projecte finançat a càrrec dels crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat, a través de la secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere.
Consulteu el web del Centre Dolors Piera per saber més sobre el projecte desenvolupat el 2021.
Exposició itinerant “Fem fora el masclisme dels nostres campus”
"Fem fora el masclisme dels nostres campus" és una exposició itinerant per sensibilitzar i prevenir les violències sexuals i digitals en el context universitari, impulsada pel Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la Universitat de Lleida i il·lustrada per la dissenyadora gràfica feminista Raquel Riba Rossi.
L'exposició consta d'11 desplegables que té per objectiu desnormalitzar certes situacions que es poden donar en contextos universitaris, a més de donar a conèixer els mecanismes dels què disposa la UdL per a evitar-les i atendre-les.
Aquesta acció ha comptat amb el suport i finançament del Ministeri d’Igualtat, a través de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere i l'Institut Català de les Dones.